ŠVINTAA, ŠVINTAAA...
Dar, rodos, dorai nesutemo, tik užmerkiau akis, o atmerkus – jau švinta. Nė nebūta birželio nakties. Langas atviras, rytas įeina vidun ir man gera. Grįžta sąmonė – šiandien sekmadienis, niekur nereikia skubėti. Įsiklausau į ryto tylą – subarška šuns grandinė. Įlindo į būdą. Kažkas pažadino mus abu, bet tas kažkas nepiktas, pažįstamas, nes šuo nesulojo, tik pasiklausė ir nurimęs grįžo į šiltą guolį. Ciepsi paukščiukai – žinau, kur jų lizdelis, atrodo matau. Šypsausi. Klebteli durų rankena – šeimininkė, Stasė, išėjo į kiemą. Rąžosi. Skubiu žingsniu nutakuoja į tvartą, subarška kibirai. Jai šventų nėra – tuoj išeis į fermą girdyti veršių, kaip vakar, kaip rytoj, kaip po metų, visus būsimus gyvenimo rytmečius, iki pensijos.
Atrodo snustelėjau. Tik staiga po pat mano atviru langu sugriaudi perkūnas – blū – blū – blū – blūūū. Ryto tyla suplėšyta į skutelius, bet aš neišsigąstu, tas perkūnas savas, pažįstamas – tai iš Lapgaudžių atėjo Stasės brolis, Juzė, kurčnebylys.
Štai kas mudu su šuneliu pažadino, atsimenu, kad girdėjau tą blū – blū – blū – blūūū per miegus kažkur Martinaičių pusėj, net numanau, ties kuria troba. Šeimininkė su Juze kalbasi. Man tie Juzės blūbčiojimai visi vienodi, o Stasė puikiai supranta, atkartoja žodžiais. Juzė teisinasi pramigęs, vakar žadėjęs Leonui, mano šeimininkui, ateiti su tamsa, bet naktį ėjęs pagelbėti vienarankei Petrei – karvė veršiavosi. Pramigęs...
Į kiemą išeina ir Leonas, kasosi gauruotą krūtinę, paskui lyg tik dabar pabudintas, apsidairo, paima Juzės atneštą bidonėlį, nusineša į stoginę ir ilgokai negrįžta. Atiduoda Juzei tuščią ir skubinai nueina už daržingalio. Juzė dar norėtų pabūti, pasišnekėti, bet Stasė skubina – eik, Juzeli, eik, neturiu laiko – apsuka jį ir stumteli iš kiemo. Nueina – toks ilgas, liesas, kampuotas; nulinguoja.
Paskui, po pietų, kai jau darbai padaryti, laisva valandėlė, susiburiam kieme. Visos gyvenvietės vaikai čia pat, gatvėj žaidžia kvadratą, kažko ginčijasi. Stasė sėdi šalia manęs ant suolelio labai nelaiminga – Stasytė, paauglė dukra, vienturtė juodviejų su Leonu, nepatenkinta nupirktais batais. O juk taip brangiai užmokėta!
Stasytė motinos dejonių tarsi negirdi – nepajudinama, kaip uola. Motina nusileidžia – tuos batus kam nors parduos, nupirks kitus, visada jos viršus.
Leonas į savo moterų kalbas nesikiša, kažkur nubrenda per daržą link ganyklų.
Į kiemą ateina trimetė kaimynų mergytė, tokia storuliukė, „patiešnas“ vaikas. Stasytė įsižaidžia su ja, o Stasė, akivaizdu, to vaiko nemėgsta. Ir ne be reikalo: mergaitė kažkodėl nepakenčia pasilenkusių moterų, vos pamato kurią darže ravinčią ar pasilenkus kiaulių ėdalą maišančią, tuoj pritykina nepastebėta ir su rykšte ar pagaliu uždrožia per plikus pakinklius. Stasei jau ne kartą kliuvo. Bijo ir bepasilenkti. Ir dar taip negražiai vadina, vardus iškraipo – ne Stasė ir Stasytė, o Tačė ir Tačytė. Juokais ir kaimynės taip ėmė vadinti – prilips, neatlupsi. Todėl ir sėdi Stasė susiraukusi, tarsi nematytų vaiko.
Taip gera saulytėj šildytis, kai niekur nereikia skubėti.
Girdžiu, privažiuoja mašina ir sustoja ties mūsų vartais. Taip supaudžia širdį – tikriausiai atvažiavo „za mojei dūšoj“. Galvoju, ar įsidėjau atgal į rankinę kraujospūdžio matavimo aparatą, kai pamatavau kaimynei, bet į kiemą sugarma netikėti svečiai – apylinkės tarybos pirminikas, kolūkio partija, profsąjunga ir milicininkas. Stasė nusigandus pašoka. Per daržus atbrenda kaimynė pasiimti mergaitės, bet neskuba nueiti – smalsu, kas čia dabar bus?
Kaip tik tuo metu į kiemą grįžta Leonas su dideliu glėbiu žolės triušiams, nustebęs, sutrikęs tokius svečius pamatęs, pamindžikuoja vietoj, nesusivokdamas, ką daryti, paskui apsisuka ir nuneša žolę į stoginę. Svečiai sugarma iš paskos, apylinkės pirmininkas nusiveda ir mane – būsi liudininke. Patyliukais paklausiu – kas tuokiasi? Nugirsta visi, juokiasi.
Ant vieno triušių narvo kampo Leonas numeta tą glėbį žolių, ant kito atsisėda pats, sunkiai alsuoja – juk ne jaunystė. Tai tik Stasė jauna, o jis senokai pensininkas, nei beprimato, nei beprigirdi.
Kurį laiką stoginėj tylu, nė vienas nesiryžta prabilti pirmas, tik saulės spindulių pluoštuose, nutįsusiose pro tarpus tarp lentų, mirguliuoja dulkės ir brazda triušiai narvuose, kaišiodami snukučius pro vielinio tinklo akis – kas čia dabar, atnešė žolės, o neduoda?
Leonas pasisiekia saują žolės ir po žiupsnelį kiša triušiams, visi stovi ir žiūri, kaip tie ėda, krutindami žandikaulius. Na, bet laikas pradėti.
– Leon, ar teisybė, kad tu prilaikai naminę? – tai apylinkės pirmininkas.
Leonas nė nedirsteli jo pusėn, negirdi.
Pirmininkas prieina arčiau ir pakartoja klausimą garsiai. Leonas pakelia galvą, klausiamai žiūri į pirmininką, aiškiai nesupratęs, ko klausiamas, bet dėl visa ko burbteli:
– Švintaa, švintaa...
Įsikiša prifsąjunga:
– Geriau pats pasisakyk, mažesnė bausmė bus.
– Švintaa, švintaa...
Partija moralizuoja iš savo aukštumų:
– Juk tu geras kolūkietis buvai, negi dabar tokiais nešvariais darbeliais užsiimi?
– Švintaa, švintaa...
Milicininkas bando pasufleruoti:
– Gal tu tik savo reikalams išsivarai, o nepardavinėji?
– Švintaa, švintaa...
Milicininkas numoja ranka – ką čia su juo gaištam šventą dieną, einam apieškom namus. Pasiskirsto, kas ką apžiūrės ir pasisuka eiti. Leonas dar dėl visa ko tarsteli:
– Šventaa, švintaa... - ir kadangi daržinėj likom tik mudu su pirmininku, klausiamai žiūri į vieną, į kitą – kas čia darosi?
Pirmininkas dėl visa ko pavaikšto po daržinę, bet ji tuščia, juk dar nešienauta, čia nė senų kaliošų nepaslėpsi. Leonas mato, kad aš šypsausi, nutaikęs momentą, kai pirmininkas nemato, pamerkia man. Atsakau. Susirenka visi – nieko įtartino neradę. Įspėja Leoną:
– Jei kada rasim, skaudžiai nukentėsi. Dabar dažnai lankysimės...
Pasisuka eiti. Jiems įkandin Leonas dar dėl visa ko nutęsia:
– Švintaaaaa, švintaaaaaaaaa.
Jo veidas giedrėja, vikriai nušoka nuo triušių narvo, pabėgėja iki durų, pasiklauso, ar jau nuvažiavo, sugrįžta, atidaro narvo dureles, ant kurių sėdėjo, ištraukia naminės butelį, kišenėj sugraibo „čierkelę“, pripila, pasveikina mane ir išgeria iki dugno, tada pripila man – visai skani besanti naminukė. Klausiamai žiūri į mane – ar geriam dar? Papurtau galvą. Leonas kietai užkemša butelį iš laikraščio susuktu kamščiu ir vėl paslepia.
Aš juk nepapildžiau nuodėmės, juk nė nežinojau, kur ta naminė slepiama. O jei ir būčiau žinojusi, nebūčiau parodžiusi ir tai nebūtų buvusi nuodėmė, nes mylėti žmones nėra nusikaltimas – tokius, kokie yra, ne šventuosius.
Dabar, kai rašau, man liūdna – daugelio ano šventadienio veikėjų nebėra gyvų – Leono, Juzės, Stasės ir Stasytės, apylinkės tarybos pirmininko, milicininko – protingo, doro žmogaus. Tegu jie dar pagyvena tuose atsiminimuose.
Pagaunu save pagalvojusią, kad ir aš ko klausiama vis dažniau benoriu atsakyti:
– Švintaa, švintaaa...